Ppríspevky označené ‘múka’

Trikrát a dosť

Zaujímavá zásada, ktorú s obľubou aplikujem na rôzne životné situácie. Využívam ju dávnejšie, ako jeden nepoškvrnený politik ju začal hlásať ako zásadu pre posudzovanie nespratníkov. Symbolizuje princíp, že človek sa môže mýliť, ale mýlenie nemôže byť pravidlo. Naposledy sa mi osvedčilo dať najviac tri šance v prípade istého druhu chleba z obchodu. Či skôr správnejšie by som mal napísať „pekárenský výrobok“.
(viac…)

Ako vylúčiť cukor?

Občas sa stane, že lekár povie svojmu VIP pacientovi-priateľovi aj veci, ktoré by inému pacientovi nepovedal. Napríklad že jeho zdravotné problémy sú spôsobené stravou. Možno nesprávnou stravou. A že zmenou stravovacích návykov sa zbaví svojich obtiaží lepšie, ako keby nič neurobil, len začal navyše jesť ešte aj lieky. Môj známy dostal takú radu, aby vylúčil zo stravy cukry. A chcel odo mňa rady a recepty, aby mohol dodržiavať radu lekára.
(viac…)

Bez múky a bez cukru alebo ďalší skvelý paleo recept

Keďže sa už nejaký ten piatok snažím variť a piecť bez múky a cukru, moja myseľ a fantázia pracujú na plné obrátky. Nejaká inšpirácia sa nájde na internete a zvyšok doplním podľa vlastnej chuti alebo podľa toho, čo sa momentálne nachádza v chladničke alebo potravinovej skrini. Dnes som sa rozhodla urobiť milované pancakes (lievance), no samozrejme „inak“. A tu je recept. (viac…)

Sú to ešte vôbec moje milované sušienky?

Pred istým časom som na inom webe prispela svojim fotoreceptom na moje milované americké cookie sušienky. Už vtedy som ich prezentovala ako zdravú alternatívu voči bežným receptom, a za tým si samozrejme stojím. Určite je zdravšia celozrnná múka ako biela a o tretinu menej cukru tiež iba prospeje. Avšak pri mojich kulinárskych pokusoch mám stále väčšiu túžbu sebazdokonaľovania. To nastalo aj dnes, a tak vám smelo predstavujem svoju novšiu, vylepšenú a ešte omnoho zdravšiu alternatívu mojich milovaných sušienok, tadá – PALEO Cookies.

(viac…)

Kde sú korene našich stravovacích návykov?

Nie je to tak dávno, čo sa u nás doma začalo častejšie skloňovať slovo paleo. Nie, nebude to tým, že by sme zbierali informácie o nejakých „šutríkoch“. Skôr ide o spôsob stravovania ľudí z čias minulých. Čias, kedy ešte neexistovalo pestovanie obilnín, zvieratá sa nechovali, ale lovili a z čias, kedy sa strava skladala najmä z mäsa, tuku a neskutočného množstva zeleniny. Avšak jedna vec tam zásadne chýbala – cukor. (viac…)

Kvasnice a kvások

Mnoho ľudí nerobí rozdiel medzi pojmami „kvások“ a „kvasnice“ pri rozprávaní o zarábaní cesta na pečené dobroty, medzi nimi sú aj chlieb alebo pečivo. No je potrebné vedieť, že je zásadný rozdiel medzi kváskom a kvasnicami. A nie len v tom, ako sa pripravujú, ale aj v tom, ako fungujú vo vnútri cesta a čo nakoniec z cesta dostaneme. A nezriedka je rozdiel aj v tom, ako výsledný pekárenský výrobok pôsobí na náš organizmus a ako sa podpíše na našom zdraví. Ak sa chystáte doma piecť svoj vlastný chlieb, mali by ste tieto rozdiely poznať. Nie len preto, aby ste si oba pojmy vzájomne nemýlili.
(viac…)

Kupovať tmavý chlieb?

V príručkách a článkoch o zdravej výžive často čítame, že jeme priveľa bieleho chleba a pečiva a že by bolo pre naše telo zdravšie kupovať a jesť chlieb tmavý. Zdá sa, že aj výrobcovia chleba a predajcovia v supermarketoch toto vyslyšali a na regáloch sa objavuje aj tmavý chlieb. Rovnako nadýchaný, mäkký, ako biely, len tmavý. Veľa ľudí ho kupuje v presvedčení, že robia niečo dobré pre svoje zdravie. Aká je ale pravda o tmavom chlebe?
(viac…)


Warning: Undefined variable $return in /data/e/4/e46f09ff-7b80-43f5-ae22-b5c34122c808/zdravoadobre.sk/web/wp-content/themes/HealthyLifestyle/lib/features.php on line 11