Ppríspevky označené ‘chlieb’

Zdravé recepty, ktoré zasýtia

Trend zdravej výživy a zmeny stravovania prichádza každý deň s novými teóriami a produktmi, len vy sa mu akosi stále bránite? No už aj vaši kamaráti či kolegovia v robote začali s tým, že majú zdravú desiatu či obed a navrhli vám ochutnať? Neváhajte a ochutnajte, pretože čo je zdravé, vás predsa isto nezabije! K takémuto pravidlu sa pridáva aj majiteľ a zakladateľ zdravej značky Powerlogy – Dušan Plichta.
(viac…)

Trikrát a dosť

Zaujímavá zásada, ktorú s obľubou aplikujem na rôzne životné situácie. Využívam ju dávnejšie, ako jeden nepoškvrnený politik ju začal hlásať ako zásadu pre posudzovanie nespratníkov. Symbolizuje princíp, že človek sa môže mýliť, ale mýlenie nemôže byť pravidlo. Naposledy sa mi osvedčilo dať najviac tri šance v prípade istého druhu chleba z obchodu. Či skôr správnejšie by som mal napísať „pekárenský výrobok“.
(viac…)

Viac zŕn, viac adidas

Vždy keď vidím v obchode alebo v letáku ponuku na „viaczrnný chlieb“, spomeniem si na ten starý vtip, kde ázijský obchodník na otázku zákazníka, prečo majú tie tepláky na boku nie tri, ale štyri biele pásiky, odpovedá s nonšalantným úsmevom: „Viac pásik, viac Adidas“. A tiež si pri pohľade na ten viaczrnný chlieb kladiem otázku, prečo nás chcú výrobcovia potravín oklamať?
(viac…)

Kde sú korene našich stravovacích návykov?

Nie je to tak dávno, čo sa u nás doma začalo častejšie skloňovať slovo paleo. Nie, nebude to tým, že by sme zbierali informácie o nejakých „šutríkoch“. Skôr ide o spôsob stravovania ľudí z čias minulých. Čias, kedy ešte neexistovalo pestovanie obilnín, zvieratá sa nechovali, ale lovili a z čias, kedy sa strava skladala najmä z mäsa, tuku a neskutočného množstva zeleniny. Avšak jedna vec tam zásadne chýbala – cukor. (viac…)

Kvasnice a kvások

Mnoho ľudí nerobí rozdiel medzi pojmami „kvások“ a „kvasnice“ pri rozprávaní o zarábaní cesta na pečené dobroty, medzi nimi sú aj chlieb alebo pečivo. No je potrebné vedieť, že je zásadný rozdiel medzi kváskom a kvasnicami. A nie len v tom, ako sa pripravujú, ale aj v tom, ako fungujú vo vnútri cesta a čo nakoniec z cesta dostaneme. A nezriedka je rozdiel aj v tom, ako výsledný pekárenský výrobok pôsobí na náš organizmus a ako sa podpíše na našom zdraví. Ak sa chystáte doma piecť svoj vlastný chlieb, mali by ste tieto rozdiely poznať. Nie len preto, aby ste si oba pojmy vzájomne nemýlili.
(viac…)

Obezita a bohatstvo

Pýtate sa, aké je súvislosť medzi nadváhou, obezitou a bohatstvom? Veľa ľudí si myslí, že bohatstvo spôsobuje obezitu. Že ľudia z dostatku a prebytku jedla priberajú. Chcete vedieť, kde je naozaj pravda? Stačí, keď sa rozhliadnete okolo seba.
(viac…)

Kupovať tmavý chlieb?

V príručkách a článkoch o zdravej výžive často čítame, že jeme priveľa bieleho chleba a pečiva a že by bolo pre naše telo zdravšie kupovať a jesť chlieb tmavý. Zdá sa, že aj výrobcovia chleba a predajcovia v supermarketoch toto vyslyšali a na regáloch sa objavuje aj tmavý chlieb. Rovnako nadýchaný, mäkký, ako biely, len tmavý. Veľa ľudí ho kupuje v presvedčení, že robia niečo dobré pre svoje zdravie. Aká je ale pravda o tmavom chlebe?
(viac…)