Ppríspevky označené ‘mäso’

Chutné mäso z hydiny

Medzi ľuďmi sa traduje, že mäso z hydiny je zdravšie, ako bravčové či hovädzie. Je tomu najmä pre nižší obsah tuku. Hoci nesúhlasíme s názorom, že živočíšny tuk je nezdravý, pretože všetci milovníci mäsa vedia, že tuk dáva jedlu chuť, hydinové mäso za zdravé považovať môžeme. Záleží však od toho, od koho ho kupujete. (viac…)

Ponuka mäsových výrobkov sa zlepšuje

Nedávno sme mali možnosť navštíviť viacero potravinárskych predajní, patriace pod rôzne reťazce a pri nákupe iného tovaru sme sa zamerali na kontrolu kvality mäsových výrobkov z hľadiska obsahu a zloženia, uvádzaného na obaloch. Svoju pozornosť sme upriamili predovšetkým na mäso a mäsové produkty, ponúkané na zvýraznených miestach a regáloch, teda na také, ktoré chce obchodník predovšetkým svojím zákazníkom „nanútiť“. Aká je teda situácia začiatkom februára v segmente mäsa a údenín na Slovensku z hľadiska obsahu chémie? (viac…)

Nie je pizza ako pizza

Neviem ako vy, ale ja som priam posadnutá pizzou. Nemala by som problém konzumovať túto pôvodne taliansku špecialitu hoci každý deň. Ako to už ale býva, všetkého veľa škodí a keďže v 90% reštaurácií dostanete síce chrumkavú, no zaručene „bielomúkovú“ pizzu, (ako by na východe povedali) „neda še švicic“. To znamená, nedá sa jesť ju každodenne bez vedľajších účinkov vo forme tukových vankúšikov. Alebo žeby predsa? (viac…)

Glutaman sodný

Glutaman sodný je jednou z najnebezpečnejších umelých potravinárskych prísad. Ak je na potravine napísané „chuť identická s prírodnou“, jedná sa o E621 a E631, v zahraničí sa označuje ako MSG. Jedná sa o deriváty kyseliny glutámovej, ktorá je obsiahnutá vo všetkých prírodných potravinách, ktoré obsahujú bielkoviny. E631 – soľ kyseliny glutámovej, sa používa ako súčasť korenia v rýchlom občerstvení. Glutaman sodný bol vyrobený na začiatku 50. rokov ako zázračná látka zvýrazňujúca chuť, ktorej účelom je urobiť jedlo chutnejšie a príťažlivejšie.
(viac…)

Kde sú korene našich stravovacích návykov?

Nie je to tak dávno, čo sa u nás doma začalo častejšie skloňovať slovo paleo. Nie, nebude to tým, že by sme zbierali informácie o nejakých „šutríkoch“. Skôr ide o spôsob stravovania ľudí z čias minulých. Čias, kedy ešte neexistovalo pestovanie obilnín, zvieratá sa nechovali, ale lovili a z čias, kedy sa strava skladala najmä z mäsa, tuku a neskutočného množstva zeleniny. Avšak jedna vec tam zásadne chýbala – cukor. (viac…)

Hon na cholesterol

Cholesterol sa v posledných rokoch stal akýmsi fetišom. Sledujú ho manažéri, lekári, venuje sa mu literatúra aj odborná verejnosť. Magazíny o ňom píšu ako o najväčšom nepriateľovi človeka a ľudia sú ochotní podstupovať lekárske vyšetrenia, aby si nechali zmerali hladinu cholesterolu v krvi. Ako veľmi sa musíme cholesterolu báť?
(viac…)

Obezita a bohatstvo

Pýtate sa, aké je súvislosť medzi nadváhou, obezitou a bohatstvom? Veľa ľudí si myslí, že bohatstvo spôsobuje obezitu. Že ľudia z dostatku a prebytku jedla priberajú. Chcete vedieť, kde je naozaj pravda? Stačí, keď sa rozhliadnete okolo seba.
(viac…)

Hurka – tradičné mäsové výrobky ako z domácej zabíjačky

Ako z domácej zabíjačky. Taký je princíp prípravy výrobkov, ktoré vyrába v Nižnej Šebastovej spoločnosť Hurka, s.r.o. Jej značka Mäsovýroba Pečovská je dostatočne známa a zákazníkov, ktorí oceňujú kvalitu, pribúda. Spoločnosť garantuje, že nespracováva poľské mäso, ani do výrobkov nepridáva nič, čo tam nepatrí, hoci by to znížilo ich cenu.

 
(viac…)

Chcete naozaj schudnuť?

Ak čítate rôzne magazíny, určite ste vybadali pravidelný trend. Pred rôznymi sviatkami sú plné rozličných receptov na všelijaké maškrty a po sviatkoch sa predháňajú, ktorý uverejní účinnejší recept na schudnutie. Diétu. Zaručený spôsob, ako schudnúť. Po zime do šiat, pred letom do plaviek. Snažia sa nám nahovoriť, že chudnutie je cyklický jav, striedaný pravidelným priberaním, podobne ako fázy Mesiaca. Ale je to naozaj tak, naozaj musíme podstupovať tie pravidelné tortúry chudnutia.
(viac…)

Údená šunka z obchodu: utekajme

V čase sviatkov Veľkej noci sa viac, ako zvyčajne, predávajú v supermarketoch rôzne údené šunky, rolované pliecka či len rolky. Malo by ísť o kvalitné mäso, ktorým si spestríme a obohatíme sviatočné stoly a doprajeme si dobrého jedla. Nie vždy je tomu tak, ale musím napísať, že za posledné dva roky sa situácia na slovenskom trhu výrazne zlepšila.
(viac…)


Warning: Undefined variable $return in /data/e/4/e46f09ff-7b80-43f5-ae22-b5c34122c808/zdravoadobre.sk/web/wp-content/themes/HealthyLifestyle/lib/features.php on line 11