Ppríspevky označené ‘cukor’

Sušenie ovocia kedysi a dnes

Vždy keď máme niečoho viac, ako dokážeme spotrebovať, snažíme sa z toho odložiť „na horšie časy“. Presne z toho dôvodu ľudia vynašli konzerváciu potravín. Sušenie, údenie, nakladanie do soli, sterilizáciu a mnohé iné tradičné aj moderné spôsoby uchovania potravín na dlhšiu dobu. Nejedná sa o nijakú novinku posledných rokov. Jedinou novinkou v oblasti konzervovania potravín je zvýšené využívanie chémie a menej ohľadu na zdravie konzumentov. Je to pochopiteľné. Kým kedysi si ľudia na vidieku pripravovali potraviny sami pre seba, dnes ich vyrába pár ľudí v továrni kdesi ďaleko pre anonymnú masu neznámych jedincov v mestách. A týka sa to aj sušeného ovocia. (viac…)

Ako vylúčiť cukor?

Občas sa stane, že lekár povie svojmu VIP pacientovi-priateľovi aj veci, ktoré by inému pacientovi nepovedal. Napríklad že jeho zdravotné problémy sú spôsobené stravou. Možno nesprávnou stravou. A že zmenou stravovacích návykov sa zbaví svojich obtiaží lepšie, ako keby nič neurobil, len začal navyše jesť ešte aj lieky. Môj známy dostal takú radu, aby vylúčil zo stravy cukry. A chcel odo mňa rady a recepty, aby mohol dodržiavať radu lekára.
(viac…)

Pozor na tuky v lekvároch

Spracovanie ovocia na kompóty a lekváre má u nás dlhú tradíciu. Veľa ľudí dokonca ovocie kupuje, ak nemajú vlastnú záhradu alebo sa im neurodí dosť na to, aby mohli domáce kompóty a džemy pripraviť. Pokiaľ sa jedná o nakupovanie ovocia na tržniciach, kde je aká-taká záruka, že ovocie dozrelo na stromoch v susedstve, tak proti tomu nie je možné nič namietať. Veď domáca príprava zavarením má najmä pripraviť potraviny bez chémie, bez zbytočných prídavných látok. Dajte si pozor, aby neobsahovali tuky. (viac…)

Ako sa správne vážiť

Vedieť sa správne odvážiť, keď chudneme, je dôležité nielen z estetického ale aj zdravotného hľadiska. Nejde pritom len o presnosť váženia, ale predovšetkým o to, čo vážime. Pretože osemdesiat kíl u zápasníka má iné zloženie, než osemdesiat kíl ženy z kancelárie. Ak chcete schudnúť správne a zdravo, mali by ste používať váhu s telesnou analýzou. (viac…)

Ponuka mäsových výrobkov sa zlepšuje

Nedávno sme mali možnosť navštíviť viacero potravinárskych predajní, patriace pod rôzne reťazce a pri nákupe iného tovaru sme sa zamerali na kontrolu kvality mäsových výrobkov z hľadiska obsahu a zloženia, uvádzaného na obaloch. Svoju pozornosť sme upriamili predovšetkým na mäso a mäsové produkty, ponúkané na zvýraznených miestach a regáloch, teda na také, ktoré chce obchodník predovšetkým svojím zákazníkom „nanútiť“. Aká je teda situácia začiatkom februára v segmente mäsa a údenín na Slovensku z hľadiska obsahu chémie? (viac…)

Sušiť ovocie na zimu?

Koncom leta sú ovocné stromy plné plodov. Môžete sa ich najesť dosýta. No už o pár týždňov z nich opadnú aj posledné listy a na sladké jabĺčka, hrušky či iné druhy môžeme len spomínať. Alebo si z bohatej úrody odložiť aj na neskôr. To, čo nestihneme zjesť čerstvé, plné vitamínov a sladkej šťavy, uložiť tak, aby pokiaľ možno nič nestratilo zo svojho zdravia, vo vnútri plodov pre nás ukrytého. Najčastejšie sa ovocie zavára vo forme kompótov alebo sa z neho varí lekvár. Ktorá forma konzervácie čerstvého ovocia je ale najzdravšia?
(viac…)

Sú to ešte vôbec moje milované sušienky?

Pred istým časom som na inom webe prispela svojim fotoreceptom na moje milované americké cookie sušienky. Už vtedy som ich prezentovala ako zdravú alternatívu voči bežným receptom, a za tým si samozrejme stojím. Určite je zdravšia celozrnná múka ako biela a o tretinu menej cukru tiež iba prospeje. Avšak pri mojich kulinárskych pokusoch mám stále väčšiu túžbu sebazdokonaľovania. To nastalo aj dnes, a tak vám smelo predstavujem svoju novšiu, vylepšenú a ešte omnoho zdravšiu alternatívu mojich milovaných sušienok, tadá – PALEO Cookies.

(viac…)


Warning: Undefined variable $return in /data/e/4/e46f09ff-7b80-43f5-ae22-b5c34122c808/zdravoadobre.sk/web/wp-content/themes/HealthyLifestyle/lib/features.php on line 11