Ako vylúčiť cukor?

Občas sa stane, že lekár povie svojmu VIP pacientovi-priateľovi aj veci, ktoré by inému pacientovi nepovedal. Napríklad že jeho zdravotné problémy sú spôsobené stravou. Možno nesprávnou stravou. A že zmenou stravovacích návykov sa zbaví svojich obtiaží lepšie, ako keby nič neurobil, len začal navyše jesť ešte aj lieky. Môj známy dostal takú radu, aby vylúčil zo stravy cukry. A chcel odo mňa rady a recepty, aby mohol dodržiavať radu lekára.

Prvý jeho nápad bol, že nebude chodiť do cukrárne a kupovať si tam zákusky, ale si ich bude sám piecť doma. Bez cukru. A aby tie zákusky chutili, chcel odo mňa recepty.

Čo z toho plynie?

Že ľudia si myslia, že cukor je to biele, čo sa sa sype do kávy, čaju a dáva do koláčov pri pečení. A že keď nahradia cukor v zákuskoch niečím iným, tak to bude v poriadku.

Cukor (kryštálový či práškový) sa dá nahradiť pri pečení a varení napríklad stéviou. Predáva sa ako koncentrát, takže na objem je to menej hmoty, čo pri pečení môže byť „zaujímavé“.

Ale cukor v potravinách nie sú len tie biely kryštáliky z kilového sáčku.

pecenie

Cukor (chemicky brané) je v oveľa viacerých potravinách, ako si vieme na prvý pohľad predstaviť. Nejedná sa len o sladké zákusky, ochutené sladené nápoje a cukríky alebo keksíky, v ktorých sa často namiesto cukru sacharózy vyskytuje oveľa sladší (a pre výrobu lacnejší) fruktózový sirup (ktorý ale nie je z ovocia). Keď vylúčite sladké, ako sa hovorí, prestanete si sladiť kávu aj čaj, ešte stále vám ostane mnoho potravín, ktoré vášmu telu dodajú cukor.

Zemiaky, pečivo, chlieb, cestoviny. Jedlá zo škrobu, ktorý sa štiepi na cukry. Prakticky všetky prílohy, podávané k mäsu na obed a večeru. Ak chcete z jedla vylúčiť cukor, alebo aspoň čo najviac cukru, vylúčte zo svojho jedálničky prílohy. Alebo ich aspoň čo najviac obmedzte, tak isto ako všetky ostatné potraviny z múky. Vrátane svojej obľúbenej pizze 😉

kolace

Samozrejme vás napadne, že čo si máte dať na obed. No veď to mäso. Prílohy sa začali jesť k mäsu z dôvodu ceny. Aby jedlo zlacnelo. Vedľajšie účinky už poznáte. Tučnota, vysoký krvný tlak, vaginálne mykózy, cukrovka. Napchaté brucho a po pár hodinách zase hlad. Na vine je glykemický index. Po zjedený bežných príloh alebo múčnych jedál, navyše s pridaným cukrom v akejkoľvek podobe, vám rýchlo vystúpi cukor v krvi, telo ho nevie v takom množstve spracovať, tak prebytok uloží (do tuku). Poklesne hladina cukru, hlási sa hlad. A zase zjeme „niečo malé“ plné cukrov, kalorickú bombu.

K mäsu jedzte zeleninu. Čerstvú zeleninu. Žiadne zeleninové šaláty v octovej zálievke s cukrom! Zeleninový šalát ochutíte olivovým olejom. Tuky umožňujú vitamínom sa rozpustiť a vstrebať v tele. Ocot konzervuje. Po slovensky: zabíja všetko živé z zelenine, aby dlhšie vydržala. Koľko? Kým ju nakrájate a zjete? Čerstvú zeleninu nepotrebujete konzervovať a konzervovanú nepotrebujete jesť.

Samotná zelenina okrem vitamínov, nejakých cukrov a vlákniny nemá žiadne výživové hodnoty, preto sa nemá jesť samotná pri chudnutí. Lebo je to hladovanie. Zato zelenina s mäsom, syrom chutí výborne. A po niekoľkých mesiacoch zistíte, že sú vám šaty veľké, ľahšie sa vám dýcha, schody vám nerobia problém.

Keď cieľavedome začnete vynechávať cukor v čaji, káve, zákuskoch, tak po krátkom čase zistíte, že aj mrkva je sladká, že cvikla je sladká, že každé jedlo a nápoj má svoju prirodzenú chuť. Ešte aj turecká (zalievaná) káva je sladká aj bez cukru!

Strava s obmedzenými či úplne vylúčenými cukrami sa veľmi podobá strave nazývanej paleo. Tá pripúšťa len prirodzené potraviny bez ich moderného spracovávania.

zemiaky

Mnoho ľudí namieta, že bez cukrov telo nemôže žiť. A majú pravdu. Avšak naše telo dokáže žiť bez repného cukru, bez medu (ktorý je dnes už viac cukor, ako med), bez fruktózového sirupu vyrábaného z geneticky modifikovanej kukurice. Dostatok cukrov si telo zoberie zo zeleniny, z ovocia alebo si ho vyrobí štiepením, tak ako si ho vyrába zo zemiakov, hranolčekov, zemiakových placiek, z iných zložiek potravy…

Cukor spôsobuje závislosť. Zbaviť sa jej netrvá týždeň ani dva, potrvá to možno mesiace. Nemusíte vysadiť cukor skokovo, môžete skúsiť ho obmedzovať postupne. Obmedzujte sladenie nápojov a zákuskov. Prílohy môžete vyradiť okamžite. Dnes je dostatok čerstvej zeleniny, dozrievanej prirodzene na slnku. Časom možno zistíte, že ste obmedzením cukru odstránili aj ďalšiu „modernú“ chorobu: hyperaktivitu.

Bonusom pri zmene stravovacích návykov bude, že zrazu nepotrebujete jesť každé tri či štyri hodiny, ale vydržíte medzi jedlami oveľa dlhšie. Opäť ide o ten glykemický index.

Môžete preskočiť na koniec a nechať správu. Pinging je aktuálne nepovolený.

Nechajte správu


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/e/4/e46f09ff-7b80-43f5-ae22-b5c34122c808/zdravoadobre.sk/web/wp-content/themes/HealthyLifestyle/comments.php on line 55


Warning: Undefined variable $return in /data/e/4/e46f09ff-7b80-43f5-ae22-b5c34122c808/zdravoadobre.sk/web/wp-content/themes/HealthyLifestyle/lib/features.php on line 11