Zelenina pestovaná na balkóne

Ľudia sú presvedčení, že pre zdravé stravovanie potrebujete vlastnú záhradu a zdravý životný štýl je podmienený pestovať si svoje plodiny a chovať svoje zvieratá. A hoci je ideálne bývať na dedine v rodinnom dome a mať veľký pozemok, tak nie je to jediná možnosť. Zdravo žiť a jesť svoju vlastnú zeleninu bez chémie môžete začať aj keď bývate iba v paneláku a k dispozícii máte iba balkón. Nie je to síce na úplnú sebestačnosť, ale je to prvý krok k zdravšiemu životu. Bez nákladných investícii naštartujete svoju cestu za zdravím pomocou zdravých potravín. Stačí využiť to, čo už doma dávno máte.
 

Zelenina predávaná v hypermarketoch je často pestovaná v hydroponických roztokoch v skleníkoch a plody, aby vydržali dlhú cestu na pulty, bývajú zberané nezrelé. Potom v riadenej atmosfére „dozrievajú“ teda dostávajú farbu pre predaj. Aj to môže byť príčinou, prečo nevoňajú a nechutia tak, ako plody dozreté na poli pod slnkom. A prečo jesť nezrelé paradajky?

Najmä keď si môžete ľahko aj v byte dopestovať svoje vlastné sladké a voňavé rajčiny. V truhlíkoch a kvetináčoch, v akých pestujete bežné kvety, petúnie, muškáty či iné. Pre tieto účely boli vypestované odrody balkónových paradajok, takzvané cherry alebo kríčkové. Semená dostanete kúpiť skoro na jar aj v supermarketoch, a z nich si vypestujete hravo priesady. Substráty je vhodné zaobstarať si pre zeleninu, tie neobsahujú syntetické hnojivá, ako sa používajú pre pestovanie kvetov.

Paradajky

Cherry paradajky sú drobné, zato kríčky sú nimi obsypané a dozrievajú priebežne. Dva 60 cm truhlíky zaistia dostatok čerstvých paradajok na raňajky pre dvoch ľudí, väčšia rodina potrebuje asi tri či štyri truhlíky. Doplňte ich dvomi truhlíkmi s paprikami a v dvoch truhlíkoch môžete pestovať balkónové (mesačné) jahody, ktoré plodia až do mrazov.

Ranajky

Ráno pred raňajkami oberiete zrelé plody a máte s domácim chlebom s tvarohovou nátierkou a syrom skvelé a výživné jedlo. Za jednu dlaň cherry rajčín stačí pre jedného človeka.

Balkónovú zeleninu musíte pravidelne zalievať, najlepšie večer pred zotmením. Za túto starostlivosť získate svoju vlastnú zdravú zeleninu bez chémie, s plnou chuťou a vôňou. Namiesto kvetov pestujete jedlé rastliny a z okrasného balkóna urobíte balkón jedlý. Pestovať balkónovú zeleninu môžete ale aj na parapetoch okien, ak sú otočené na juh alebo západ. Kombinácia paradajok, paprík a jahôd spolu s bylinkami pre dochucovanie jedál vytvorí rovnako pestrý a pekný balkón, ako kvetiny, súčasne však pomáhajú znižovať cenu vašich nákupov v predajniach potravín.

Pestovať zeleninu na balkóne sa oplatí. Vášmu zdraviu aj peňaženke.

Môžete preskočiť na koniec a nechať správu. Pinging je aktuálne nepovolený.

Nechajte správu