Kupovať tmavý chlieb?

chlieb

V príručkách a článkoch o zdravej výžive často čítame, že jeme priveľa bieleho chleba a pečiva a že by bolo pre naše telo zdravšie kupovať a jesť chlieb tmavý. Zdá sa, že aj výrobcovia chleba a predajcovia v supermarketoch toto vyslyšali a na regáloch sa objavuje aj tmavý chlieb. Rovnako nadýchaný, mäkký, ako biely, len tmavý. Veľa ľudí ho kupuje v presvedčení, že robia niečo dobré pre svoje zdravie. Aká je ale pravda o tmavom chlebe?


Biely chlieb a pečivo je pečené z pšeničnej múky, na jemno preosiatej a dlhé roky bola táto múka symbolom bohatstva a luxusu. Pretože nahrubo preosiata múka z pšencie alebo raže, obsahujúca aj šupky, bola tmavá a znamenala len “obyčajný” chlieb pre chudobných.

Neskôr sa ukázalo, že kvalitná biela pšeničná múka obsahujúca veľa lepku spôsobuje zanesenie tenkého čreva a zastavenie peristaltických pohybov čriev. Skrátka natrávená potrava sa v ňom neposúva a začína zahnívať. Následkom je nadúvanie, zápcha, problémy s trávením. Šupky v múke, vláknina, ktoré sme v modernej dobe v znamená luxusu odstránili, totiž na jednej strane spôsobovali nasýtenie tela, teda sme menej zjedli, ale tiež dráždením vnútorného povrchu čreva ho prečistili a súčasne vláknina je “potravou” pre baktérie, ktoré sa v čreve prirodzene nachádzajú a pomáhajú nám dobre tráviť.

Tieto zdravotné problémy teda viedli k pokusom o návrat k zdravej tmavej múke a chlebu. Keďže však všetky mlynské technológie sú nastavené na kvalitné preosievanie čistej bielej múky bez akýchkoľvek prímesí, ktoré by navyše niektoré úrady mohli vo svojej úradníckej bohorovnosti považovať za zdraviu škodlivé, a vo veľkom množstve, prišli producenti chleba s vynálezom. Namiesto toho, aby museli nakupovať a skladovať viacero druhov múky, piecť viacero druhov chleba a pečiva pri inom nastavení technológie, začali biele cesto prifarbovať. Napríklad karamelom. Teda upečeným cukrom.

A tak v obchodoch kupujte tmavo vyzerajúci chlieb s nádejou, že je zdravší ako biely, a on je na tom ešte horšie, pretože okrem iných chemikálií a vylepšovadiel je v ňom ešte aj cukor. Ďalšia látka, ktorá môže za naše priberanie.

Keď si nabudúce pôjdete kúpiť chlieb, pozrite si na obale jeho zloženie a ak nie je balený, vypýtajte si dokument o jeho zložení. V predajni sú zo zákona povinní ho mať. Vláda nás síce zabáva bločkami z pokladníc a povinne vyloženým vzorom dokladu, ale čo je pre nás oveľa dôležitejšie, to sa nám snaží nenápadne skryť.

Alebo ešte lepšie, skúste si doma upiecť chlieb sami.

Môžete preskočiť na koniec a nechať správu. Pinging je aktuálne nepovolený.

Nechajte správu