Sušiť ovocie na zimu?

Koncom leta sú ovocné stromy plné plodov. Môžete sa ich najesť dosýta. No už o pár týždňov z nich opadnú aj posledné listy a na sladké jabĺčka, hrušky či iné druhy môžeme len spomínať. Alebo si z bohatej úrody odložiť aj na neskôr. To, čo nestihneme zjesť čerstvé, plné vitamínov a sladkej šťavy, uložiť tak, aby pokiaľ možno nič nestratilo zo svojho zdravia, vo vnútri plodov pre nás ukrytého. Najčastejšie sa ovocie zavára vo forme kompótov alebo sa z neho varí lekvár. Ktorá forma konzervácie čerstvého ovocia je ale najzdravšia?

Zaváranie je vlastne sterilizácia. A sterilizácia je likvidácia živých zárodkov vysokou teplotou. Takže pri zaváraní sladkých marhulí do skleného pohára zahubíme počas varu všetky baktérie, ale žiaľ aj väčšinu vitamínov. Taký vitamín C, ktorý nás v zime chráni napríklad aj pred prechladnutím, neprežije teplotu 70°C. Takže marhuľový kompót sa vlastne zaváraním stáva hmotou s marhuľovou chuťou, bez vitamínov, zato plnou cukru, ktorý sme do kompótu počas jeho prípravy pridali. Ešte stále máte pocit, že jesť kompóty v zime je zdravé?

susene_ovocie

Osvedčenou metódou konzervácie nie len ovocia, ale aj húb, je ich sušenie. Veď túto metódu používali už naši predkovia. Nakrájali plody na tenké plátky, okrem sliviek a hrozna, ktoré sa sušili v celosti, a nechali ich usušiť za pomoci slnka rozložené na poličkách či plátnach, natiahnutých v drevených rámoch. Prebytky uskladnili prakticky bezplatnou metódou. Rovnako ako bylinky, ani ovocie a huby a nesušia na priamom slnku,a le v tieni alebo v tmavom mieste. Na tieto účely sa výborne hodila napríklad povala. Slnko totiž môže zo sušeného ovocia vytiahnuť farbu. Chuť sa nezmení, len to nevyzerá vábne.

Aby sušené ovocie vábne vyzeralo, tak priemyselní producenti do neho pridávajú okrem konzervantov aj farbivá a dochucovadlá, často aj cukor. Ako keby sušili ešte nezrelé ovocie. Neveríte? Skúste si občas zobrať v obchode vrecúško sušených plodov do ruky a prečítať si na obale zloženie „produktu“! Chémia na každom kroku, len aby z vás vytrieskali vaše peniaze.

Pokiaľ máte záujem o zdravie svoje aj vašej rodiny, asi si budete chcieť nasušiť svoje vlastné ovocie, bez chémie. Ak ale nemáte chalupu, na ktorej je dosť miesta na rozloženie sušiacich plátov, alebo musíte chodiť do zamestnania, príde vhod moderný pomocník, sušička ovocia. Pravda, toto sušenie už ne je zadarmo, aj keď málo, ale predsa spotrebuje sušička pri svojej práci elektrickú energiu a tú treba zaplatiť. Ak sušíte svoje vlastné ovocie, máte za to ale istotu, že je bez akejkoľvek chémie.

Oplatí sa sušiť kupované ovocie?

Čo však robiť, ak svoju vlastnú záhradu nemáte alebo deti stihli všetko ovocie pojesť ešte čerstvé? Nič si z toho nerobte, aspoň máte istotu, že pojedli dostatok vitamínov a určite si pochutili.

Na sušenie by som však určite nekupoval ovocie v supermarketoch. Okrem pochybnosti o kvalite ovocia a či naozaj dozrelo na slnku na stromoch netušíte, koľko chémie sa pri ich produkcii použilo. A čím by ste svoje deti v dobrej viere v zime napchávali. Ak však máte dobrého známeho pestovateľ a dôverujete jeho postupom, môžete sušenie kupovaného ovocia zvážiť.

Rovnako však musíte zvážiť, koľko vás to všetko bude stáť. Spotreba elektriny je pri každej sušičke ovocia iná (je uvedená na štítku na prístroji). Celkové náklady na sušenie ovocia doma môžu byť v takomto prípade väčšie, ako vám ponúkne maloobchod za hotový produkt. Majte ale na pamäti, že v prípade nákupu sušeného ovocia si kupujete aj za hrsť chémie, čo v budúcnosti môže znamenať výdavky navyše za zdravotnú starostlivosť.

Sušením za miernej teploty sa z ovocia dostáva voda a hmotnosť ovocia môže klesnúť až na pätinu pôvodnej váhy. V sušených plodoch však ostáva vláknina, vitamíny a stopové prvky. A ovocný cukor. Preto buďte pri konzumácii sušených plodov opatrný! Kilo sušeného ovocia môže obsahovať až päťkrát viac cukru, ako kilo čerstvých plodov. Nečudujte s potom, ak v zime priberiete, hoci budete mať pocit, že ste sa stravovali zdravo, veď ste jedli len ovocie 😉

Nemali by ste zabúdať pri konzumácii sušených plodov na dostatočný príjem tekutín, teda piť viacej vody. Inak si ju telo pri trávení zoberie inde a môžete sa po sladkej maškrte cítiť unavený.

Takže oplatí sa sušiť ovocie na zimu? Svoje vlastné určite, susedove možno a kupované v obchode asi nie.

Môžete preskočiť na koniec a nechať správu. Pinging je aktuálne nepovolený.

2 komentáre k “Sušiť ovocie na zimu?”

  1. Marek Xara Quarda píše:

    Já osobně na zimu nic nesuším. Proč? Protože je v obchodě dostatek sušeného ovoce a za rozumnější cenu. Navíc díky aktivitám směřujícím ke změnám v této společnosti na to nemám čas. Koupil jsem si dvě sučičky a ta pracnost je bohužel tak velká, že mi to za to nestojí. Ano je v tom jistá pohodlnost, ale upřímně vy si doma na koleně vyrábíte všechno? 🙂 Každý by měl prostě dělat to co umí a nedělat zbytečné věci.

    • redakcia píše:

      Iste, v obchodoch je dostatok sušeného ovocia, plného dodatočného cukru, syričitanov, konzervantov a inej chémie. Takže kľudne buďte pohodlný, ja budem radšej zdravý.
      Možno ste to nepochopil na prvý raz, ale zmyslom domácej prípravy potravín z čistých surovín nie je ušetriť peniaze, ale zadovážiť si čisté potraviny, ktoré nás budú vyživovať a nie otravovať. Pretože to čo sa dnes ako potravina predáva v predajniach, nemá so zdravím ani výživou veľa spoločného.

      Kedysi aj moja matka tvrdila, že nechce automatickú práčku, lebo dlho perie. A úprimne, vy pri tej sušičke naozaj celý čas sedíte a pozorujete ju?

Nechajte správu k redakcia