Vedeli ste, že naše chute ovplyvňujú aj ročné obdobia?
Kým počas teplých letných dní máme skôr chuť na ľahký chladný jogurt a surové ovocie a zeleninu, v jeseni a v zime sa radi zohrejeme pri teplej polievke a horúcom čaji. Predsa len sme prírodnou bytosťou a to nás ovplyvňuje.
Môžeme tomu prispôsobiť aj zdravý jedálniček.
Nezabúdajme jesť surovú stravu, ak je možné, v bio kvalite
Je pravda, že pri akejkoľvek tepelnej úprave jedla nad 45°C dochádza k znižovaniu výživových hodnôt stravy, eliminujú sa enzýmy, menia sa tuky a cukry na ťažko stráviteľné.
Jedením surovej stravy dostávame do tela maximálne množstvo živín, enzýmov, stopových prvkov a vitamínov podporujúcich správne trávenie a zdravie. Surová strava pomáha telu zbavovať sa nečistôt, zvyšuje kvalitu krvi a pomáha regenerovať telesné orgány. Preto je surová strava a najmä zelenina základom zdravého jedálničku.
Snažme sa využívať zaručené bio produkty zo svojich záhradiek alebo od našich výrobcov. Čoraz viac sa rozmáha trend zodpovedných producentov potravín, ktorým leží na srdci kvalita jedla a životné prostredie. Ich podporou tak pomôžete nielen sebe, ale aj prírode a miestnej ekonomike.
Obmedzme konzumáciu mäsových výrobkov
Od malička hovoríme deťom, že ak chcú byť veľké, musia „papať mäsko“. V skutočnosti je to pravda. Aj výskumníci z George Washington University of Medicine po vyhodnotení 15 štúdií potvrdili, že ak vynecháme mäsitú stravu schudneme ľahko aj bez počítania kalórií a cvičenia.
Medzi ďalšie plusy vegetariánskej stravy patrí aj nižšie riziko vzniku rakoviny, cukrovky, či lepšia črevná mikroflóra. Ak sa však neviete mäsa úplne vzdať, buďte sa aspoň „flexitariáni“. Autorom tohto názvu alebo smeru je Mudr. Igor Bukovský. Cieľom je postupne minimalizovať porcie jedla cez týždeň na minimálnu možnú hranicu. Ideálny stav je konzumovať maximálne asi jedno dve mäsité jedlá týždenne.
Vápnik a ďalšie vitamíny dopĺňajte pestrou stravou bohatou na strukoviny, strukovinové výrobky, orechy, olejnaté semená, listovú zeleninu, kapustovú zeleninu a vňate. Aby ste „oklamali“ žalúdok, môžete pridať do jedál hríby, sušené paradajky v oleji alebo parmezán.
Ani mlieko nie je vhodné pre zdravý jedálniček
Prekvapivo ani mlieko nie je potravinou, bez ktorej by sme nedokázali prežiť. Namiesto svojich legendárnych pozitívnych vlastností aj mliečne výrobky spôsobujú rôzne zdravotné problémy, zaťažujú pečeň, čím bránia účinnému vylučovaniu toxínov z tela.
Mlieko namáha pankreas a spôsobuje inzulínovú rezistenciu. U ľudí, ktorí sú citlivý na mliečne výrobky, spôsobuje problémy so vstrebávaním živín. Navyše mliečne produkty živia rôzne patogény, ktoré stoja za mnohými bolesťami.
Aj tu sa dá nájsť pár výnimiek. Napríklad parmezán je fermentovaný syr, ktorý je fermentáciou už „natrávený“ a zároveň má výraznú chuť, preto ho stačí pridávať v menšom množstve. Taktiež, kým konzumácia klasického mlieka podporuje rakovinové bujnenie, kyslomliečne produkty na čele s bio jogurtom a tvarohom pomáha náš organizmus chrániť, ako sa píše v tomto článku.
Na váhu negatívne pôsobia najmä (pre)sladené mliečne produkty, produkty s obsahom umelých sladidiel, modifikovaných škrobov a najmä mlieko plné hormónov, ktoré bežne nájdeme v regáli najbližšieho supermarketu. Rozdiel, či sa kravička pasie na lúkach alebo stojí celé dni uväznená v malom priestore a zároveň je kŕmená pre ňu neprirodzenou stravou, cíti nielen ona, ale aj my na svojom zdraví.