Tvár si môžete umývať mydlom a vodou, no dá sa to aj inak, pomocou micelárnej vody. Tento prípravok dostal svoje meno na základe látok, ktoré obsahuje – nazývajú sa micely a sú to akési drobné molekuly plávajúce v mäkkej vode. Celý vtip tkvie v tom, že micely sú priam priťahované k mastnote a nečistotám na pleti a dokážu ich odstrániť bez toho, že by došlo k vysušeniu pokožky.
(viac…)
Ppríspevky označené ‘voda’
Micelárna voda – prečo a ako ju používať pri čistení pleti?
Bolesť treba vyriešiť, nie potlačiť
Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí občas trpia nejakými bolesťami. Drobné poranenie nie je ničím výnimočným pri práci v záhrade alebo dielni. Úraz pri športe je dielom okamihu, keď na chvíľu poľavíme v pozornosti. Oveľa častejšie ale s pribúdajúcim vekom sa ozývajú bolesti chronické, spôsobené trvalou zmenou zdravotného stavu. Pre niekoho je normálnou občasná bolesť zubov, pre väčšinu ľudí je to viac či menej trvalá bolesť chrbáta alebo kĺbov. Pomôžu tabletky proti bolesti?
(viac…)
Sprchujte sa lacnejšie
Nedávno som využil pár pekných dní na konci leta, aby som si vyrazil oddýchnuť do prírody kúsok ďalej od domova. Po túre prírodou som sa tešil na návrat do útulného penziónu. Príjemne unavený a dobre spotený som najskôr zamieril pod sprchu, aby som si potom vychutnal skvelú večeru.
(viac…)
Odvlhčovače do bytov
Onedlho skončí leto a začnú jesenné dažde. To prináša zvýšenie vzdušnej vlhkosti vonku a sťažené vetranie domácností. Každé pranie, každé varenie a dokonca aj každé sprchovanie sa prináša problém, ak pred začatím vykurovacej sezóny chceme vyvetrať a neprísť o energiu v dome a znížiť tak teplotu v byte. Ale ani zatvorené okná nie sú výhrou, vlhkosť vo vzduchu tak ostáva vo vnútri bytu a zráža sa na chladnejších plochách. Takými sú dolné časti okenných tabulí alebo rohy miestností, ku ktorým prúdi menej vzduchu. Aké je najlepšie riešenie tejto situácie? (viac…)
Klimatizáciu vyberajte správne
Pri rozhodovaní, ktorú klimatizáciu si domov zaobstaráme, musíme zobrať do úvahy niekoľko závažných skutočností. Tou prvou je stavebné riešenie objektu, ktorý chceme klimatizovať. Ďalej musíme vedieť, aký veľký objem miestností máme v úmysle ochladiť. A tiež, či plánujeme klimatizačnú jednotku využívať aj na kúrenie, či skôr prikurovanie v prechodnom období.
(viac…)
Ako cibuľa? Dnes sa obliekame inak.
Svoje telo pred chladom musíme chrániť oblečením. Inak nám hrozí nebezpečenstvo od jednoduchého prechladnutia po vážne zdravotné komplikácie a to nikto nechceme. V minulosti bolo osvedčenou metódou, ako sa brániť zime, naobliekať sa do niekoľkých vrstiev oblečenia, takzvane „na cibuľu“. S príchodom nových materiálov už táto rada neplatí. Aký zvoliť odev do chladu, aby nás chránil, no neobmedzoval? (viac…)
Sušenie ovocia kedysi a dnes
Vždy keď máme niečoho viac, ako dokážeme spotrebovať, snažíme sa z toho odložiť „na horšie časy“. Presne z toho dôvodu ľudia vynašli konzerváciu potravín. Sušenie, údenie, nakladanie do soli, sterilizáciu a mnohé iné tradičné aj moderné spôsoby uchovania potravín na dlhšiu dobu. Nejedná sa o nijakú novinku posledných rokov. Jedinou novinkou v oblasti konzervovania potravín je zvýšené využívanie chémie a menej ohľadu na zdravie konzumentov. Je to pochopiteľné. Kým kedysi si ľudia na vidieku pripravovali potraviny sami pre seba, dnes ich vyrába pár ľudí v továrni kdesi ďaleko pre anonymnú masu neznámych jedincov v mestách. A týka sa to aj sušeného ovocia. (viac…)
Vetrať cez deň nepomáha
Po tieto dni nás sužujú silné horúčavy. Je síce leto, ale teploty presahujúce cez deň vysoko nad 30 stupňov Celzia prestávajú byť znesiteľné. Kto nemusí, nechodí najmä okolo poludnia po meste a ľudia zostávajú buď v klimatizovaných kanceláriách alebo zatvorení vo svojich domoch a bytoch. Keď ale idem po meste, často vidím cez deň otvorené okná na bytoch. To ale celú situáciu zhoršuje. Veľa ľudí si však svoj omyl ani neuvedomuje. Prečo sú otvorené okná na bytoch v lete problém?
(viac…)
Ponuka mäsových výrobkov sa zlepšuje
Nedávno sme mali možnosť navštíviť viacero potravinárskych predajní, patriace pod rôzne reťazce a pri nákupe iného tovaru sme sa zamerali na kontrolu kvality mäsových výrobkov z hľadiska obsahu a zloženia, uvádzaného na obaloch. Svoju pozornosť sme upriamili predovšetkým na mäso a mäsové produkty, ponúkané na zvýraznených miestach a regáloch, teda na také, ktoré chce obchodník predovšetkým svojím zákazníkom „nanútiť“. Aká je teda situácia začiatkom februára v segmente mäsa a údenín na Slovensku z hľadiska obsahu chémie? (viac…)
Sušiť ovocie na zimu?
Koncom leta sú ovocné stromy plné plodov. Môžete sa ich najesť dosýta. No už o pár týždňov z nich opadnú aj posledné listy a na sladké jabĺčka, hrušky či iné druhy môžeme len spomínať. Alebo si z bohatej úrody odložiť aj na neskôr. To, čo nestihneme zjesť čerstvé, plné vitamínov a sladkej šťavy, uložiť tak, aby pokiaľ možno nič nestratilo zo svojho zdravia, vo vnútri plodov pre nás ukrytého. Najčastejšie sa ovocie zavára vo forme kompótov alebo sa z neho varí lekvár. Ktorá forma konzervácie čerstvého ovocia je ale najzdravšia?
(viac…)