Nedávno sme mali možnosť navštíviť viacero potravinárskych predajní, patriace pod rôzne reťazce a pri nákupe iného tovaru sme sa zamerali na kontrolu kvality mäsových výrobkov z hľadiska obsahu a zloženia, uvádzaného na obaloch. Svoju pozornosť sme upriamili predovšetkým na mäso a mäsové produkty, ponúkané na zvýraznených miestach a regáloch, teda na také, ktoré chce obchodník predovšetkým svojím zákazníkom „nanútiť“. Aká je teda situácia začiatkom februára v segmente mäsa a údenín na Slovensku z hľadiska obsahu chémie? (viac…)
Ppríspevky označené ‘šunka’
Glutaman sodný
Glutaman sodný je jednou z najnebezpečnejších umelých potravinárskych prísad. Ak je na potravine napísané „chuť identická s prírodnou“, jedná sa o E621 a E631, v zahraničí sa označuje ako MSG. Jedná sa o deriváty kyseliny glutámovej, ktorá je obsiahnutá vo všetkých prírodných potravinách, ktoré obsahujú bielkoviny. E631 – soľ kyseliny glutámovej, sa používa ako súčasť korenia v rýchlom občerstvení. Glutaman sodný bol vyrobený na začiatku 50. rokov ako zázračná látka zvýrazňujúca chuť, ktorej účelom je urobiť jedlo chutnejšie a príťažlivejšie.
(viac…)
Kde sú korene našich stravovacích návykov?
Nie je to tak dávno, čo sa u nás doma začalo častejšie skloňovať slovo paleo. Nie, nebude to tým, že by sme zbierali informácie o nejakých „šutríkoch“. Skôr ide o spôsob stravovania ľudí z čias minulých. Čias, kedy ešte neexistovalo pestovanie obilnín, zvieratá sa nechovali, ale lovili a z čias, kedy sa strava skladala najmä z mäsa, tuku a neskutočného množstva zeleniny. Avšak jedna vec tam zásadne chýbala – cukor. (viac…)
Hurka – tradičné mäsové výrobky ako z domácej zabíjačky
Ako z domácej zabíjačky. Taký je princíp prípravy výrobkov, ktoré vyrába v Nižnej Šebastovej spoločnosť Hurka, s.r.o. Jej značka Mäsovýroba Pečovská je dostatočne známa a zákazníkov, ktorí oceňujú kvalitu, pribúda. Spoločnosť garantuje, že nespracováva poľské mäso, ani do výrobkov nepridáva nič, čo tam nepatrí, hoci by to znížilo ich cenu.
Údená šunka z obchodu: utekajme
V čase sviatkov Veľkej noci sa viac, ako zvyčajne, predávajú v supermarketoch rôzne údené šunky, rolované pliecka či len rolky. Malo by ísť o kvalitné mäso, ktorým si spestríme a obohatíme sviatočné stoly a doprajeme si dobrého jedla. Nie vždy je tomu tak, ale musím napísať, že za posledné dva roky sa situácia na slovenskom trhu výrazne zlepšila.
(viac…)
Pitný režim v mäse?
Všimol som si, ako teraz pred Veľkou nocou ľudia nakupovali, často aj pod vplyvom masívnej reklamy pomocou letákov alebo v televízii, veľké množstvo vajec, šunky a iných „tradičných“ výrobkov. A bolo zaujímavé ich sledovať pri regáloch alebo chladiacich boxoch, ako sa preberajú všelijakými tými rolkami a šunkami a skúšajú rukami tvrdosť, pozerajú na vonkajší vzhľad a rozhodujú sa, ktorú z nich si vybrať, ktorú kúpiť a ktorú budú doma jesť či ňou hostiť návštevy.
(viac…)