Ppríspevky označené ‘éčka’

Trikrát a dosť

Zaujímavá zásada, ktorú s obľubou aplikujem na rôzne životné situácie. Využívam ju dávnejšie, ako jeden nepoškvrnený politik ju začal hlásať ako zásadu pre posudzovanie nespratníkov. Symbolizuje princíp, že človek sa môže mýliť, ale mýlenie nemôže byť pravidlo. Naposledy sa mi osvedčilo dať najviac tri šance v prípade istého druhu chleba z obchodu. Či skôr správnejšie by som mal napísať „pekárenský výrobok“.
(viac…)

Sušenie ovocia kedysi a dnes

Vždy keď máme niečoho viac, ako dokážeme spotrebovať, snažíme sa z toho odložiť „na horšie časy“. Presne z toho dôvodu ľudia vynašli konzerváciu potravín. Sušenie, údenie, nakladanie do soli, sterilizáciu a mnohé iné tradičné aj moderné spôsoby uchovania potravín na dlhšiu dobu. Nejedná sa o nijakú novinku posledných rokov. Jedinou novinkou v oblasti konzervovania potravín je zvýšené využívanie chémie a menej ohľadu na zdravie konzumentov. Je to pochopiteľné. Kým kedysi si ľudia na vidieku pripravovali potraviny sami pre seba, dnes ich vyrába pár ľudí v továrni kdesi ďaleko pre anonymnú masu neznámych jedincov v mestách. A týka sa to aj sušeného ovocia. (viac…)

Ponuka mäsových výrobkov sa zlepšuje

Nedávno sme mali možnosť navštíviť viacero potravinárskych predajní, patriace pod rôzne reťazce a pri nákupe iného tovaru sme sa zamerali na kontrolu kvality mäsových výrobkov z hľadiska obsahu a zloženia, uvádzaného na obaloch. Svoju pozornosť sme upriamili predovšetkým na mäso a mäsové produkty, ponúkané na zvýraznených miestach a regáloch, teda na také, ktoré chce obchodník predovšetkým svojím zákazníkom „nanútiť“. Aká je teda situácia začiatkom februára v segmente mäsa a údenín na Slovensku z hľadiska obsahu chémie? (viac…)

Oštiepok – odrb na zákazníka?

Medzi zdravé potraviny rozhodne patria aj tvrdé mliečne syry. Pravda, ak neobsahujú nič nezdravé, neobsahujú nijaké konzervanty, farbivá či dochucovadlá. Kúpiť naozaj zdravý syr môže byť občas problém, preto som bol rád, keď som v Metre objavil slovenský výrobok, oštiepok z Bánoviec, ktorého obal hlásal iba dve zložky. Mlieko a soľ. Tak sme si doma tento oštiepok obľúbili, že sme ho kupovali pravidelne. Až do včera. (viac…)

Sušiť ovocie na zimu?

Koncom leta sú ovocné stromy plné plodov. Môžete sa ich najesť dosýta. No už o pár týždňov z nich opadnú aj posledné listy a na sladké jabĺčka, hrušky či iné druhy môžeme len spomínať. Alebo si z bohatej úrody odložiť aj na neskôr. To, čo nestihneme zjesť čerstvé, plné vitamínov a sladkej šťavy, uložiť tak, aby pokiaľ možno nič nestratilo zo svojho zdravia, vo vnútri plodov pre nás ukrytého. Najčastejšie sa ovocie zavára vo forme kompótov alebo sa z neho varí lekvár. Ktorá forma konzervácie čerstvého ovocia je ale najzdravšia?
(viac…)

Glutaman sodný

Glutaman sodný je jednou z najnebezpečnejších umelých potravinárskych prísad. Ak je na potravine napísané „chuť identická s prírodnou“, jedná sa o E621 a E631, v zahraničí sa označuje ako MSG. Jedná sa o deriváty kyseliny glutámovej, ktorá je obsiahnutá vo všetkých prírodných potravinách, ktoré obsahujú bielkoviny. E631 – soľ kyseliny glutámovej, sa používa ako súčasť korenia v rýchlom občerstvení. Glutaman sodný bol vyrobený na začiatku 50. rokov ako zázračná látka zvýrazňujúca chuť, ktorej účelom je urobiť jedlo chutnejšie a príťažlivejšie.
(viac…)

Hon na cholesterol

Cholesterol sa v posledných rokoch stal akýmsi fetišom. Sledujú ho manažéri, lekári, venuje sa mu literatúra aj odborná verejnosť. Magazíny o ňom píšu ako o najväčšom nepriateľovi človeka a ľudia sú ochotní podstupovať lekárske vyšetrenia, aby si nechali zmerali hladinu cholesterolu v krvi. Ako veľmi sa musíme cholesterolu báť?
(viac…)

Hurka – tradičné mäsové výrobky ako z domácej zabíjačky

Ako z domácej zabíjačky. Taký je princíp prípravy výrobkov, ktoré vyrába v Nižnej Šebastovej spoločnosť Hurka, s.r.o. Jej značka Mäsovýroba Pečovská je dostatočne známa a zákazníkov, ktorí oceňujú kvalitu, pribúda. Spoločnosť garantuje, že nespracováva poľské mäso, ani do výrobkov nepridáva nič, čo tam nepatrí, hoci by to znížilo ich cenu.

 
(viac…)

Chcete naozaj schudnuť?

Ak čítate rôzne magazíny, určite ste vybadali pravidelný trend. Pred rôznymi sviatkami sú plné rozličných receptov na všelijaké maškrty a po sviatkoch sa predháňajú, ktorý uverejní účinnejší recept na schudnutie. Diétu. Zaručený spôsob, ako schudnúť. Po zime do šiat, pred letom do plaviek. Snažia sa nám nahovoriť, že chudnutie je cyklický jav, striedaný pravidelným priberaním, podobne ako fázy Mesiaca. Ale je to naozaj tak, naozaj musíme podstupovať tie pravidelné tortúry chudnutia.
(viac…)

Majonéza či čo to vlastne jeme

Neviem prečo, ale medzi obľúbené jedlá u nás patria rôzne majonézové šaláty. A nie len na sviatky, ako sú Veľká noc alebo Vianoce či oslavy menín a narodenín. Snáď to súvisí s pocitom, že na sviatky by si mal človek dopriať trochu viac, ako len suché zemiaky. A majonéza, produkt z oleja a vaječných žĺtkov, tento pocit snáď mnohým dodáva aj dnes. Ako keby sme naozaj jedli len suché zemiaky.
(viac…)


Warning: Undefined variable $return in /data/e/4/e46f09ff-7b80-43f5-ae22-b5c34122c808/zdravoadobre.sk/web/wp-content/themes/HealthyLifestyle/lib/features.php on line 11