Neviem prečo, ale medzi obľúbené jedlá u nás patria rôzne majonézové šaláty. A nie len na sviatky, ako sú Veľká noc alebo Vianoce či oslavy menín a narodenín. Snáď to súvisí s pocitom, že na sviatky by si mal človek dopriať trochu viac, ako len suché zemiaky. A majonéza, produkt z oleja a vaječných žĺtkov, tento pocit snáď mnohým dodáva aj dnes. Ako keby sme naozaj jedli len suché zemiaky.
Tým nemyslím, že by sme mali jesť zemiaky mokré. Hoci keď sa pozriete na obal od kupovanej majonézy, často zostanete prekvapení. Je tam síce olej, aj vajcia, len je ich akosi pomenej. A nejde o problém s posunutou desatinou čiarkou. Skutočne je tam len desatina vajec, ako by sme si predstavovali a v kvalitnej majonéze aj čakali. Zvyšok je doplnený vodou a aby tá voda v tom nečvachtala, sú tam rôzne chemikálie, takzvané éčka. Emulgátory, ktoré zabezpečia, že sa voda s olejom spojí, hoci je to neprirodzené, a my zákazníci, na to neprídeme.
Takže nakoniec naozaj jeme zemiaky zmáčané vodou.
Ďakujem, neprosím. Radšej si doma pripravím svoju vlastnú majonézu. Či už z oleja a vaječných žĺtkov alebo v mlieka a oleja. Ručným ponorným mixérom je za chvíľu, takže ju nemusím robiť do zásoby a preto do nej nemusím dávať ďalšie chemikálie ako konzervanty. Nepokazí sa, lebo ju hneď v šaláte zjem. Však prečo by som mal jesť majonézu vyrobenú pred pol rokom z mrazených ročných žĺtkov?